כיתת נחשון

כיתת נחשון

"מתוך שהיו עומדין ונוטלין עצה אלו באלו קפץ נחשון בן עמינדב וירד לים תחילה"

תכנית נחשון היא תכנית לפיתוח ולטיפוח נוער מוכשר וערכי ליצירת פוטנציאל לעתודה מובילה למדינת ישראל. התכנית יונקת את תפישת החינוך וההכשרה שלה מתכנית העילית הצבאית–אקדמית תלפיות.
התכנית היא תפישה חינוכית כוללת המבוססת על למידה ופיתוח אקטיביים עצמיים של התלמידים בהובלת מחנך-מנהיג, לפיתוח מקביל ומאוזן של שלושה בסיסי כוח: השכלתי – אישיותי – ערכי, היוצרים ביחד שלם הגדול מסכום חלקיו.   

דמות הבוגר

דמות הבוגר של תכנית נחשון מגדירה את מה שהתכנית מכוונת אליו ברמה האישית של כל תלמיד:

בעל פוטנציאל מעולה למצוינות מקצועית במגוון כיווני התפתחות,

הנסמך על חשיבה מדעית, יכולות אישיות ותובנות חברתיות,

על-מנת להיות פרט תורם ומוביל בעם, במדינה ובחברה.

נסמך על בסיס ערכי מוצק ומחויב לקיומה ולקידומה של מדינת ישראל

כמדינה יהודית דמוקרטית מתקדמת.

תפישת החינוך וההכשרה

תכנית החינוך וההכשרה מבוססת על מסע המאפשר לתלמיד להתפתח ללומד פעיל וסקרן, בעל חשיבה מדעית, המסוגל עם הזמן להתמודד עם נושאי לימוד וסוגיות מורכבות ומעניינות,
הן מבחינת הבנה והן מבחינת ניתוח והתייחסות ערכית, ומחויב לסביבתו הקרובה והרחוקה – לעם, למדינה ולחברה.

המסע הזה, של התפתחות התלמיד לאחראי על עצמו ועל הלימוד שלו, ומחויב, ואפילו אחראי, לסביבתו, אינו מסע פשוט, והוא נבנה עקב בצד אגודל, במקביל לכלל לימודיו בבית הספר.
מסע זה הוא מסע משותף לתלמידי הכיתה, התומכים ומתחככים זה בזה במסגרתו, ומשותף להם ולמחנך, שאינו משמש כמקור לידע, אלא כמוביל את המסע. המחנך עצמו לומד, מתלמד, מנחה ויוצר ביחד עם תלמידיו.

אופני למידה

ההתפתחות וההתקדמות בשלושת בסיסי הכוח נעשית תוך כדי הבדלה בין שני אופני למידה עקרוניים.

הראשון הוא נתיב של רכישה וביסוס של ידע בשלל כלים ואמצעים ובכללם – למידה פרונטלית, סיורים, למידה בקבוצות ותוך ביצוע חקר בכל דרך שמוסיפה או מעמיקה ידע קיים (סקירת חומר ממגוון מקורות, ראיונות עם מומחים, וכו')

השני הוא באמצעות חיבור בין מספר עולמות ידע ותוכן ליצירת אינטגרציה ולביצוע תהליכים מתמשכים שבסופם תוצר ממשי המביא ליידי ביטוי את תהליך הלמידה.
באופן הזה, מתודולוגיית ה-PBL  (Project Based Learning) מאפשרת אכסניה רעיונית ומתודולוגית שלמה עליה אנו מתבססים.
למידה באופן זה מדגישה ערכים כמו יצירתיות ויזמות ותהליכי עבודה כגון סיעור מוחין, חקר, תכנון זמנים וכו', לצורך השלמת תהליך למידה שבמרכזו התוצר.

נחשון1נחשון2